Gezondheid & vaccinaties Reistips
, gezondheidsproducten en informatie

Vaccinaties & Gezondheid

Wanneer u naar Indonesië reist, is het belangrijk om u en uw reisgenoten zo goed mogelijk te beschermen tegen de verschillende ziekten die heersen in de (sub)tropen. Voor sommige van onze bestemmingen zijn vaccinaties aanbevolen en voor sommige bestemmingen zijn ze zelfs verplicht. Voor up-to-date informatie, deskundig advies, inentingen en malariapreventie kunt u terecht bij: GGD voor de benodigde vaccinaties. Een landelijk overzicht van de verschillende GGD's vindt u op de website van de GGD.

Belangrijke Gezondheidstips

Zon en hitte

Vermijd direct zonlicht tussen 11.00 en 14.00 uur 's middags.
Gebruik regelmatig zonnecrème met een hoge beschermingsfactor (15 of hoger).
Draag een zonnebril en beschermende kleding.
Drink voldoende, min 2 liter per dag.
Wees matig met alcohol of cafeïnehoudende dranken.
Gebruik, zeker bij extreme hitte, ORISEL (O.R.S.)
( Dit is een poeder, wat u oplost in warm water, dat uw lichaam weer voorziet van de broodnodige zouten en mineralen. Het beste te gebruiken voor het slapen gaan, zodat uw lichaam dat rustig kan opnemen).
Vermijd overmatige inspanning.

Insecten (met name bescherming tegen malariamuggen)
Beperk activiteiten buiten na zonsondergang.
Draag bedekkende kleding
(lange mouwen, lange broek, sokken en schoenen).
Gebruik goede muggenwerende crème op onbedekte lichaamsdelen.
Gebruik een muskietennet en gebruik airconditioning of ventilator (indien aanwezig).

Eten en drinken
Drink alleen gekookte water of fles water die verkocht worden bij
de supermarkten.
Drink geen ongepasteuriseerde melk.
Gebruik geen ijsblokjes.
Gebruik voor tandenpoetsen fles water.
Controleer bij het flessenwater of de dop nog wel beveiligd is.
Let op dat voedsel goed gekookt of goed doorbakken is
(met name vlees en vis).
Eet nooit rauwe schaal-/schelpdieren.
Eet geen restjes en koop zeker niet zomaar voedsel op straat.
Eet alleen fruit en groente als het zelf gewassen en geschild is.
Eet geen onverpakt ijs.

Note:
Vliegen en alcohol is geen goede combinatie.
Door de ijle en droge atmosfeer komt een drankje in een vliegtuig drie keer zo hard aan, waardoor u sneller dronken wordt en uitdroogt. Om uitdroging te voorkomen, kunt u het nuttigen van alcohol (en koffie) het best beperken en veel water drinken.
Loop nooit op blote voeten, zelfs niet op het strand.
Zorg voor de noodzakelijke inentingen.
Loop niet in lang gras.
Zwem niet in stilstaand of langzaam stromend (zoet) water.
Neem medicijnen altijd mee in de handbagage.
Denk aan een goed gevulde EHBO-kit.
Zorg ervoor voldoende verzekerd te zijn en check de ziektekostenverzekering.
Handen wassen in een tropisch land voorkomt veel nare buikklachten. Een flacon met een ontsmettingsmiddel kan voor uitkomst zorgen als er geen water in de buurt is.

Malaria
De beruchte Malariamug is de verspreider van Malaria Tropica, zonder twijfel de meest voorkomende ernstige infectieziekte waar reizigers naar tropische en subtropische gebieden mee te maken kunnen krijgen. Anti-malariatabletten bieden bescherming tegen deze ziekte en uiteraard dient men zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen te nemen om niet gestoken te worden.

Hepatitis-A
Dit is de meest voorkomende besmettelijke virusinfectie onder reizigers, die zonder bescherming naar één van de meer dan 100 Hepatitis A risicolanden reizen. Hepatitis A is door vaccinatie te voorkomen. Voor frequente reizigers is er tegenwoordig al het advies om zich ook tegen Hepatitis B te laten inenten. Voor extra advies kunt u terecht bij de Reisdokter en bovengenoemde instanties.

Buiktyfus
Buiktyfus is een bacteriële infectie die wordt overgedragen door besmet voedsel of water. Men loopt vooral risico in gebieden waar de hygiënische voorzieningen en de controle op de bereiding van voedsel onvoldoende is. Mensen die door buiktyfus getroffen worden, moeten meestal worden opgenomen in het ziekenhuis. Manieren om besmetting te voorkomen, zijn het zeer streng naleven van hygiënische voorschriften, controle op de bereiding van levensmiddelen en vaccinatie. Vaccinatie kan geschieden door middel van een injectie of het innemen van capsules.

Cholera
Hoewel er in Nederland niet meer gevaccineerd wordt tegen cholera, omdat men deze ziekte onder normale medische omstandigheden niet oploopt, wordt toch aanbevolen voor bepaalde landen de 'cholera not indicated' verklaring te halen. Dit is een medische verklaring met officieel stempel dat choleravaccinatie niet is toegediend vanwege belangrijke medische redenen.

DTP
Difterie wordt overgebracht door hoesten van patiënten of gezonde mensen die de bacterie bij zich dragen. Tetanus wordt veroorzaakt door de tetanus-bacterie die in de grond voorkomt en via wonden of wondjes een infectie kan veroorzaken. Polio wordt door een virus veroorzaakt. Iedere reiziger wordt aangeraden zich tegen DTP te beschermen door vaccinatie, afhankelijk van het te bezoeken land en de vaccinatiestatus.

Gele Koorts
Gele Koorts is een virale infectie en wordt overgebracht door bepaalde muggensoorten. Vaccinatie tegen gele koorts wordt voor bepaalde landen aanbevolen en is in een aantal landen verplicht. Deze verplichting kan tevens gelden indien men reist via een land waar gele koorts voorkomt. In het te bezoeken land heerst in die gevallen geen gele koorts.

Bilharzia
Deze infectie wordt veroorzaakt door kleine larfjes die voorkomen in zoet oppervlaktewater en in staat zijn actief door de huid van de mens heen te dringen, waarna ze zich via de bloedbaan verspreiden. Afhankelijk van de soort zoeken ze de bloedvaten van de blaas of van het einde van het darmkanaal op waar ze zich ontwikkelen tot volwassen wormen. Deze wormen leggen eitjes die in staat zijn zich weer verder door het lichaam te verspreiden. Er bestaat geen vaccin tegen Bilharzia. Preventie is alleen mogelijk door niet te zwemmen of pootje te baden in zoet (zowel stilstaand als stromend) oppervlaktewater waar de ziekte voorkomt.